Artida - splitski glazbeni trenutak

Ponekad nam se čini kako smo zaboravili osjećaj prožimanja kojeg izaziva glazba. Okruženi prlzanostima, zaboravljamo živjeti trenutke. U slojevitosti zvuka, čudesnom pristupu eksperimentalne glazbene faze, slobodi izražavanja, članovi splitskoga benda Artida odvode nas u zaboravljeno vrijeme i uče kako da osluškujemo svoju nutrinu. Kako su počeli svoje korake otkrili su u razgovoru za Baglamu

ARTIDA nosi neobično ime koje podsjeća na kreiranje nove zvučne umjetnosti. Osim ljubavi prema glazbi, što je utjecalo na nastanak banda?

- Sigurno da svaki od nas nosi svoju priču koja je prethodila nastanku Artide, no ono šta je osnažilo i ubrzalo razvoj Artide svakako je bolan raspad prijašnjeg benda, kojeg smo bili dio (trojica od nas četvorice). Također, splet životnih okolnosti i odluka da ćemo se potpuno posvetiti bendu, odredili su ono šta sada kreiramo.


Rock je oduvijek predstavljao umjetnički izraz. No, u vašem kreiranju očituje se eksperimentalni iskorak. Koliko su slušatelji navikli na glazbu van kalupa?

- Naša filozofija je vrlo jednostavna. Triba radit i virovat u sebe, ostale stvari će se posložiti. Možda će zvučati prepotentno, ali nismo opterećeni potrebama slušatelja. Mislim da je podilaženje publici jedan od razloga zašto se i stvoria "kalup". Autentičnost oduvijek ima najvišu cijenu, bez obzira na trendove. Željeti se svidjeti publici "po svaku cijenu" čini mi se nezdravo, jer često ni ona sama ne zna šta želi. Slično kao i u životu. Kad se "na silu" želiš svidit nekoj osobi, često bude neugodno, zar ne? Kada si opušten i dosljedan, stvari teku prirodno.

Koncentracija slušatelja sve je slabija. Pjesme vašeg benda traju gotovo 5 minuta, što će reći da vaša glazba priča priču. Odakle hrabrost za odsustvo komercijalizacije?

- Stvari se događaju prirodno. Stalo nam je do glazbene kompozicije, prostornosti i lirike. Odrastali smo uz muziku koja teži konceptu albuma, tj. cjelini koja priča priču. Iako pjesme objavljujemo zasebno, kao single-ove, šira slika je album "Slobodna Zemlja" na kojem intezivno radimo. Mi smo umjetnici, hrabrost i ludost osnovni su pokretači naše kreacije, naravno, uz prijateljstvo i međusobnu potporu.

Glazbeni izraz kojeg stvarate je izvan okvira, što je danas teško održivo. Koliko splitska publika ima osjećaj za zvuk kojeg stvarate?

- Artida je prilično mlad bend, oformili smo se prije tri miseca otprilike, stoga mi je teško procijeniti kako nas doživljava splitska publika. Do sada smo održali dva koncerta i reakcije su bile sjajne. Za sada ne postoji širi uzorak, no čini mi se da je svima koji su nas čuli jasno da smo unikatni.

Ne odstupate od umjetničkog elementa kreiranog kroz vizualizaciju vaših spotova. Zbog čega težite na dubini jednostavnosti jer danas je in samo ono što je van moralnog?

- Iako je zvuk osnova, srž benda, jako nam je bitan sveukupni imidž- filozofija benda. Ona se zasniva na širini iskustva, vizualnoj promišljenosti i prijenosu životnog stila kojeg vodimo. Naš rad, prijenos je naših vjerovanja, koja su prilično jednostavna. Long live to Art and Rock 'n roll.

Artida prenosi živi zvuk, zvuk koji nije sintetički. Stvaran je u trenutku. Jesmo li zaboravili živjeti glazbene trenutke?

Tvoje kontaktiranje i pronalazak Artide pokazatelj je da nismo zaboravili osjetiti, živjeti glazbene trenutke. Štoviše, smatram da živa, suvremena umjetnost i glazba uvijek pronalaze svoje sličnomišljenike, svoje ljude. Virujen u čovika i njegovu sposobnost da bude jedinstven, neovisno o okolnostima.

Rock je oduvijek davao mnogo prostora unutarnjem izrazu izvođača. Je li to jedan od razloga zašto ste se posvetili kreiranju glazbe u ovom žanru?

Rock je prije svega životni stil i filozofija, koja se onda odražava na zvuk, tekst, estetiku i pristup životu i radu. Definira ga direktnost, transparentnost, ikoničnost i duhovno iskustvo. Po prirodi smo svi rock-eri, odrasli smo gledajući i idolizirajući rock velikane koji su nas inspirirali da pronađemo svoj put. Ja ih nazivam bogovima rock-a, jer su mi u život donosili utjehu, nadu i nadahnuće kad je bilo najpotrebnije.

Definitivno ćete ostaviti veliki trag iza sebe. Jesu li članovi banda toga svjesni? 

Haha. Hvala ti šta si pitanje postavila na ovakav način i šta već viruješ u naš bend. Neobičan koncept intervjua koji je u najmanju ruku podudaran s konceptom Artide.

Uzbuđenje među nama vlada svakodnevno, i već se na neki način osjećamo kao rock zvijezde, jer živimo autentičnim životnim stilom. Stvaramo glazbu koja je nama jebena. Živimo za koncerte, stvaramo, i u tom smislu smo već oostavili trag. (Nedavno smo čak nastupili na "Trag festivalu" u Trogiru.). Koliko ćemo velik trag ostavit ovisi o tome koliko ćemo biti ustrajni i ujedinjeni.

Splićani su vrlo specifični, vatreni, svoji, unikatni. Upravo se ta unikatnost očituje u spotovima i glazbi. Činite to prirodno i spontano. Smatrate li da je to jedna od prednosti dopiranja do publike, koja je danas sve više u dosluhu s niskim glazbenim vrijednostima? Možete li ih svojim djelovanjem vratiti na put kvalitetne glazbe?

Iz moje perspektive, Split je prilično ekstreman grad. U njemu vrlo brzo možete doživit dvi strane medalje. Njegova sklonost dekadenciji često se očitava kroz stav "Ja mogu i znan sve, al' neda mi se". Sunce i mediteranski stil života svakako igraju bitnu ulogu u razvitku te misli.

I da, Split je sportski grad sklon natjecanju, zbog čega ima prirodnu tendenciju nadmetati se, kako u sportu tako i u svim drugim sferama života. Ako preživiš i nadživiš splitski pritisak, spreman si "osvojiti" svijet. Upravo zbog tog testa izdržljivosti, Split nam poklanja izuzetne individualce. U kontekstu glazbene scene, vlada sličan obrazac. Sjajnih bendova ima masu, al scena izostaje, šta zbog nedostatka alternativnih mjesta, šta zbog međusobnog odmjeravanja.

Split (eng. razdvojenost).

Virujen da se to može prominit, pogotovo jer se stvorila kritična masa koja uživa, želi i traži dobre koncerte. Da nije tako, ne bi ni bilo ovoliko bendova. Split je oduvik bia grad muzike, samo je pitanje vrimena kad će će dogodit novi glazbeni booom.

Kojom misli vodiljom biste zaključili naš razgovor i tako odaslali poruku čitateljima Baglame?

Oslobodite se pritiska, sagledavajte stvari iz više uglova i ako možete dođite na koncert Artide u nedilju 7.7. u Metal  Klub EKS.


Primjedbe