5 zanimljivosti - Carmina Burana

Nadahnuća za glazbu 20. stoljeća skladatelji pronalaze na različitim poljima. Oni tragaju za plodonosnim temeljima idealnim za nastanak djela. Istražujući nove mogućnosti, otkrivaju svijet oko sebe, ali i onaj u sebi. Za ovo vrijeme, vrijeme suvremene glazbe, jedan od neobičnijih inovatora, glazbenih pedagoga i skladatelja je i Carl Orff, a skladba koja generacijski oduševljava je kantata Carmina Burana. U njoj možemo otkriti nekoliko zanimljivih značajki upečatljivih za specifičnost 20. stoljeća.

Carmina Burana

1. Carl Orff je skladbu Carmina Burana napisao za samo dva tjedna. Rad je započeo 1. siječnja 1934. godine. Tada je već napisao prvi broj O Fortuna. Stihovi koje je odabrao bili su popraćeni srednjovjekovnom notacijom, ali ju je Orff ignorirao i odmah počeo pisati svoju glazbu. 

2. Kritika u glazbenim krugovima je dobrodošla, ali nije uvijek označavala uspješnost djela. Tako je Carmina Burana dobila oštre kritike na nerazumljivost latinskog jezika, srednjovjekovne, latinske i rimske motive nezanimljive tadašnjoj publici, ali i one kritike koje svjedoče o tome da je ovim djelom otvoren put stvaranju novih glazbenih smjerova. Neki glazbeni kritičari skladbu su obilježili kao senzacionalnu, ali i šokantnu za 20. stoljeće. 

3. Carl Orff je od djetinjstva sanjao o kazalištu. Stvarao je svoje predstave, pisao za njih tekstove i izvodio ih. Stvaranje jednog spektakularnog djela bio je njegov san. Carmina Burana bila je utjelovljenje takve ideje. 





4. Roditelji i preci Carla Orffa bili su nasljedni Židovi, a Carmina Burana među prvim pisanim i izvedenim skladba u nacističkoj Njemačkoj. Prije nego je napisao ovu skladbu, Orff je dobio zapovijed napisati glazbu za Shakespearov San Ivanjske noći. Tadašnjim vlastima se nije dopadala glazba za ovo djelo, a koje je prethodno skladao Felix Mendelssohn, također Židov. Pristanak na ovaj ugovor Orffu je donio mnoge olakotne okolnosti i nagrade. 

5. Do konca 1937. godine Orff je u Njemačkoj svima postao poznat. Već nakon četiri dana od premijere Carmine Burane, produkcija je zatvorena iz nepoznatih razloga. Kantata je izvedena tek nakon nekoliko godina. Nakon rata je ušla na repertoar mnogih kazališta. Za redatelje je bila idealno glazbeno djelo u kojem su mogli iskazati svoje mogućnosti i nadahnuća. Danas se najčešće izvodi koncertno. 

Primjedbe

  1. Zašto je cantata nazvana Carmina Burana?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Carmina Burana, prevedeno s latinskoga, značilo bi ''Pjesme iz Beuerna''. Burano je tek kasnije dobio naziv Beuern.

      Izbriši

Objavi komentar