Moždana glazura

Emocionalnu destabilizaciju društva potiče dezinformiranost potaknuta lijenošću, površnošću i mišljenjem sveznajuće dostupnosti. Ona, dezinformacija, u društvu polupismene ''nadrimudrolije'', uništava duhovnu i duševnu strukturu čovjeka, koje su potrebne za valjano funkcioniranje pojedinčeva sustava. Ogledalo društvene normalnosti postaje ljudska ograničenost. Potreba da se skučeni vidici otvore svedena je na minimum. Otvaranja prema znanju je individualizirano. Mentalni boksovi ljudske svijesti postali su svakodnevna slika personalne blokade.  Uočavanje širine otvara polja spoznaje o drugom i drugačijem, i time aktivira (novo)stečeni strah od nepoznatog, čime se osobu, po automatizmu, postavlja u isti (društveni) koš. Individua prestaje biti individua, postajući tako dio mase, odnosno umne ukalupljenosti. Nemogućnost otvaranja pogleda u druge pravce ovdje je sintetizirana sa strahom.



    Stigmatizacija je drugo ime neinformiranosti, ali i umne ukalupljenosti. Ona je utemeljena na strahu od nepoznatog i potrebi da se ne izlazi iz zone udobnosti, ustaljenog ritma i emocionalne paralize. Iscrpljenost, tromost, manjak energije i tupost, postali su ukrasni dodaci stanja. Njihovo prisustvo čini se teško iskorijenjivo jer za svaki otklon potreban je napor koji će učiniti izlazak iz zone komfora, što ugrožava ukalupuljeni um. Trend življenja od danas do sutra postaje aktiviran. U tom trendu očituje se posebnost ekstravagntih kompleksa u kojima ljudsko nezadovoljstvo biva nekakva vrsta kanalizacije fiktivne idealizacije postojanja u vremenu i prostoru. Rekli bi vegetacija prividne inteligencije. I dok svijet smrdi po plastificiranosti, lažnoj ljepoti, truloj emociolansti, zamagljenost iskrenih odnosa biva jasnija u relaciji čovjek spram čovjeka, ego spram ega. Zato su ljudi, jednostavnim jezikom rečeno, nesretni do srži svoga postojanja.

    Gimnastika mozga ne posjeduje discipline održivosti. Tek mali broj mislilaca pokušat će stvoriti otpor konzerviranom umu, trudeći se svim silama da ne podlegne pod utjecaj vakumiranja. Bit će to oni koje se pokušava utopiti jer donose razumnost, razboritost i na sav glas govore o onome što svijetu nedostaje - o ljubavi!

    

Primjedbe