Duh zime u djelima klasične glazbe

Zima je godišnje doba koje se voli ili ne voli. Bez obzira na hladnoću, mnogim skladateljima je upravo ovo godišnje doba bilo nadahnuće za stvaranje velikih skladbi. Klasična glazba ih poznaje mnogo, a Baglama će za svoje čitatelje izdvojiti nekoliko. 


1. Četiri godišnja doba - Antonio Vivaldi

Ciklus od četiri solistička koncerta za violinu i orkestar otkrivena su tek 1930. godine u Nacionalnoj knjižnici u Torinu. Tada se pronašla polovina opusa talijanskog skladatelja Antonija Vivaldija koja je popularna sve do danas. Posljednji koncert ovog ciklusa, koncert Zima, povezan je s dobom dana kao što je ponoć i talijanskim podnožjem Alpa. Kroz stavke skladatelj sjajno opisuje početak zime, smrzavanje od zimske hladnoće, grijanje uz ognjište, zimsku radost i klizanje na ledu. 


2. Ples šećerne vile - Petar Iljič Čajkovski

Balet Orašar najpoznatije je djelo ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. Nastao je na temelju priče Orašar i kralj miševa, književnika E. T. A. Hoffmana. Balet je prvi put izveden u Rusiji 1892. godine. Kritičari tadašnjeg doba ovoj skladbi nisu prognozirali svijetlu budućnost. I sam Čajkovski je mislio kako glazbom u ovom baletu nije dosegao stvaralački vrhunac. Balet je postao popularan tek sredinom dvadesetog stoljeća. 
    Jedan od najpopularnijih brojeva iz ovog baleta je Ples šećerne vile. Tema iz ovog broja obrađena je i prilagođena različitim načinima i stupnjevima izvođenja. Jedinstveni zvuk koji se čuje tijekom točke dolazi od čeleste, glazbenog instrumenta koji je na prvi pogled vrlo sličan malom pianinu. Čajkovski je ovo glazbalo kriomice prenio iz Pariza u Rusiju, koji je trijumfalno predstavljen prilikom praizvedbe 1892.godine. Njime je želio postići unikatni zvuk i naglasiti lik Šećerne vile.

3. Dječji kutak - Claude Debussy

Klavirska suita Dječji kutak djelo je francuskog skladatelja impreisonizma Claude Debussya. Građena je od šest stavaka. Zanimljivo je kako je ova skladba postala jako popularan u različitim periodima, te su se njome zanimali i drugi glazbenici. Francuski skladatelj André Caplet orkestrirao je cijelu suitu 1911. godine. Godine 2015. danski skladatelj Hans Abrahamsen također je orkestrirao je cijelu suitu. Leigh Howard Stevens prepisao je pet od šest stavaka za marimbu. 
    Jedan od stavaka je izrazito neobičan. Naizgled jednostavan, ipak u sebi sadrži posebne sviračke zahtjeve. Radi se o stavku Snijeg pleše. Tehnički gledano ovaj stavak zahtjeva odvojeno sviranje u obje ruke s melodijom između njih. Tijekom izvođenja, svirač treba biti iznimno precizan. 

4. Zimsko putovanje - Franz Schubert 

Die Winterreise (Zimsko putovanje) je ciklus pjesama za glas i klavir Franz Schubert, nastala na tekstove Wilhelma Müllera. Zbirka broji 24 pjesme i predstavlja drugi od dva velika Schubertova ciklusa pjesama o Müllerovim pjesmama. Raniji je to bio ciklus pod imenom Die schöne Müllerin (Lijepa mlinarica). Zbirka pjesama Zimsko putovanje izvorno je napisana za tenor, ali se često transponiraju u druge glasovne opsege, presedan koji je postavio sam Schubert. Wilhelm Müller bio je pjesnik, vojnik i carski knjižničar u Dessau u Pruskoj, umro je 1827. u dobi od 33 godine i nikada nije čuo glazbenu postavku svojih pjesma u zbirci Die Winterreise, izdatu iste godine. 

5. Les Patineurs – Emile Waldteufel

Charles Émile Waldteufel rođen je 9. prosinca 1837., a preminuo je 12. veljače 1915. godine. Bio je francuski pijanist, dirigent i skladatelj, poznat po svojim brojnim popularnim salonskim komadima. Skladatelji ranijih epoha imali su različita polja nadahnuća, pa je i Emile Waldteufel bio inspiriran napisati djelo Les Patineurs dok je sjedio u Bois de Boulogne, parku nedaleko od Pariza. Gledao je klizače kako klize oko velikog zaleđenog ribnjaka. Trodobna mjera, mjera valcera, savršeno stvara plesni ugođaj, bivajući upotpunjena laganom i pjevnom melodijskom linijom. Na početku djela violinski pokret, kližući uzlazno i silazno na ljestvici, vjerodostojno opisuje trenutke iz kojih ovaj skladatelj crpi nadahnuće. 



Uživajte u čarima klasične glazbe i budite nadahnuti u ove hladne dane. Neka klasična glazba donese toplinu u vaše domove i srca. 



Primjedbe