Kako slušati glazbu?

Vrijeme u kojem živimo obilato je glazbenim stilovima i mogućnostima inoviranja na polju snimanja zvuka. Inovativna tehnologija omogućava veću mogućnost usluge i tako glazbu pretvara u svima dostupni medij. Okruženi različitim izvorima glazbe zaboravljamo u njoj uživati i slušati ju na pravi način, tako dopuštajući dopiranje do nas i obogaćenje našeg života. 




Istražujte glazbu 

Davno smo naučili kako se o ukusima ne raspravlja. Ali svakako valja ukuse proširiti i dati im na važnosti u našem životu. Stoga je potrebno probuditi istraživački duh u sebi i pustiti glazbi da nas vodi u posve drugačiji svijet, onaj koji nam je nepoznat. Osjećaji na koje nailazimo dok koračamo putem traganja ne smiju biti zanemareni. Oni mogu biti odličan pokazatelj našeg stanja i vodič do glazbe čiji sadržaj  hoćemo primiti.

Otkrivajte  glazbene slojeve 

Naučeni smo površno slušati  umjetnost koja je slojevita. Jedan dio nas bazira se na melodiju, drugi na ritam, dok treći pamti tekst. Glazba je umjetnost čiji se sadržaj gleda vertikalno i horizontalno. Svaka dionica pojedinog glazbala ili glasa podjednako su važne. One stvaraju međusobnu ravnotežu i ugođaj koje prepoznajemo kao sklad. Ako slušamo samo jedan glazbeni segment, onda ne stvaramo cjelokupnu glazbenu sliku. Zato nam služi otkrivanje - slušanje novih slojeva u dionicama koje čine jedinstvenu cjelinu. Sa svakim novim slušanjem dopustite doživjeti novu dimenziju glazbe. 



Uživajte u glazbi 

Onda kada smo tužni, sjetni, melankolični, razdragani, vedri i ushićeni, u svakom trenutku našeg života prati nas glazba. S njom stvaramo sjećanja, poznate nas melodije podsjete na određeni period života i u nama izazovu osjećaje koje smo duboko skrivali u sebi. Samo ih mi poznajemo. Samo mi znamo od kuda su došli i kako smo s njima vezani. Podsjećanje glazbe na postojanje nečega jedna je razina uživanja. Druga razina bila bi razina lutanja, sanjarenja, maštanja, bijega od stvarnosti. Treća razina pripala bi uživanju u glazbi koju prvi put čujemo. A četvrta? Tu otkrijte sami. 

Primjedbe