Kralj Rocka - Elvis Presley

Povijest glazbe obilježile su veličanstvene ličnosti. Svaka od njih u umjetnost je unijela dio svoje osobnosti. Tako je glazba postajala prepoznatljiva, a u sebi je imala jedinstven pečat. Promjene koje su utjecale na razvoj glazbe kroz povijest bile su vezane uz političke, ekonomske i društvene prilike, a nerijetko su se ticale i unutarnjih previranja samih glazbenika. 

   Bila to klasična ili zabavna glazba, svaka je imala svoje značajne predstavnike. Oni su kao takvi znatno utjecali na izgradnju glazbenoga stila, ali i na vlastitu izgradnju. Ličnost koja je znatno doprinijela ekspanziji rock and rolla bio je Elvis Presley. Eksplozija ovog stila dogodila se u neobičnoj mješavini zvuka crnačke glazbe i dinamičnih pokreta ovog glazbenika na sceni. 

U nastavku Baglma donosi još nekoliko zanimljivosti iz života i karijere ove važne ličnosti. 



  • Elvis Presley rođen je 8. siječnja 1935. godine u Tupelu u državi Mississippi, gdje je počeo svirati gitaru s 11 godina. Glazbalo je često donosio u školu kako bi svojim prijateljima iz razreda svirao gospel. 
  • Godine 1954. lokalni radijski DJ pustio je Elvisovu verziju pjesme That's All Righ. Pjesmu je pustio još 13 puta taj dan i bilo mu je teško uvjeriti publiku da je Elvis zapravo bijelac. 
  • Danas je Elvis jedan od najcjenjenijih glazbenika. Ali na početku karijere to nije bilo tako. Česte negativne kritike nisu izostajale zbog načina pjevanja i eksplicitnog plesa. 
  • Elvis je snimio više od 600 pjesama, ali nijednu nije napisao. 
  • Svoju smeđu kosu zapravo je farbao u crno. 
  • Prehrana Kralja Rocka bila je neuobičajena. Bio je poznat po neobičnom sendviču koji je u sebi imao kikiriki maslac, slaninu i banane. 
  • Jednom prilikom izveo je 636 rasprodanih koncerata u hotelu Vegas International. Pojavljivao se sva puta uvečer, sedam dana u tjednu. Bilo je to oživljavanje karijere zabilježene posebnim povratkom 1968. godine. 
  • Dugo se vjerovalo kako je Elvis lažirao svoju smrt kako bi izbjegao slavu. Toksikološki  nalazi su pokazali da je preminuo od srčanog udara uzrokovanim konzumacijom preko deset različitih lijekova pronađenim u njegovom organizmu. 

Kada stvari krenu po zlu, nemojte ići za njima. - Elvis Presley

Primjedbe