Najupečatljivija jazz ličnost - Louis Armstrong Satchmo

Jazz glazba prošla je osebujan razvojni put. U tome su je pratili mnogobrojni jazz glazbenici koji su svojim sviranjem, pjevanjem i istančanim osjećajem za improvizaciju doprinijeli njezinoj originalnosti. Ličnost koja je odigrala važnu ulogu u razvoju jazza, prateći njegov put od zabavne do statusa priznate umjetnosti, nalazi se u liku jazz trubača i pjevača Louisa Armstronga. 

    Louisa Armstronga danas možemo promatrati kao jednog od najvećih jazz-glazbenika uopće. Kroz jazz Armstrong gradi svoj vlastiti glazbeni identitet, utemeljuje nove značajke, postavlja nove ciljeve i zahtjeve pred sebe samoga, ali i pred druge jazz glazbenike, pa i glazbenike općenito. 

    Da bismo shvatili vrijednost i veličanstvenost Armstronogova djelovanja na području jazz glazbe, Baglama svojim čitateljima donosi nekoliko zanimljivih detalja. 

  • Louis je rođen 4. kolovoza 1901. godine u siromašnoj četvrti New Orleansa. Njegov otac napustio je obitelj kada je Louis bio još dijete, pa je njegova majka bila prisiljena na prostituiranje kako bi sastavila kraj s krajem. 
  • Drugi dom Armstrong je pronašao u litavsko-židovskoj obitelji. Ova obitelj ga je angažirala da radi neobične poslove za njihovu trgovačku radnju. Louis je kasnije pričao kako ga je ova obitelj pazila, davala mu hranu i posuđivala novac za prvi instrument. Bio je to kornet. 
  • Kornet je Armstrong naučio svirati u popravnom domu. Tamo je poslan jer je za novogodišnju noć na ulici pucao iz pištolja u zrak. Tada je imao svega 11 godina. Kazna je trajala 18 mjeseci.  
  • Armstrong svoju karijeru počinje po sumnjivim lokalima u New Orleans četvrtima. Danju je vozio vagone s ugljem, a noću svirao u klubovima. 

  • Zahvaljujući stalnim i napornim turnejama, ali i vlastitoj sklonosti za sviranjem visokog tona C, Armstrong se često borio s upalnim procesima usana. Žuljevi su bili toliko intenzivni i česti da je i sam glazbenik rekao da su mu usne tvrde poput komada drveta. 
  • Armstrong je bio jedan od vodećih jazz-improvizatora. Od običnih pjesama mogao je stvoriti prava remek djela. 
  • Louis je u svojoj jedinstvenosti otišao korak dalje uvodeći scat singing - pjevanje melodije s besmislenim slogovima. 
  • Za vrijeme hladnoga rata pedestih godina prošlog stoljeća Armstrog postaje ambasador dobre volje za SAD. Godine 1960. postaje službeni kulturni diplomat nakon što je krenuo na tromjesečno putovanje u Afriku.
  • Najveći uspjeh postigao pjesmom What a Wonderful World. Tada je imao 69 godina. 


Ono što sviramo je život. - Louis Armstrong 

Primjedbe