The Beatles - Pet zanimljivosti o vrsnim glazbenicima

The Beatles danas predstavljaju jednu od najzanimljivijih kultnih grupa pop i rock glazbe druge polovine 20. stoljeća. Radi se o najpopularnijoj i najutjecajnijoj skupini koja je svoju popularnost stjecala u vrijeme kada su ljudi vjerovali da glazba može promijeniti svijet. Njihova glazba je i danas utjecajna i inspirativna za mnoge glazbenike. Mnogi glazbenici i skupine iz ovog vremena ostavili su iza sebe mnoge zanimljivosti. Pred nama je par vezanih za Beatlse. 



1. Nastanak naziva benda  

Beatlesi su ideju za svoje ime dobili od Buddy Hollya i skupine The Crickets. Budući da su bili obožavatelji Buddyja Hollyja i Cvrčaka, bendu se svidjela ideja da za ime svoga benda koriste ime insekta. Kako je John Lennon volio igre riječi, promijenio je pravopis Beetles u Beatles.

2. Uzor Johna Lennona 

Za vrijeme tinejdžerskih dana John Lennon bio je zadivljen pojavom Elvisa Presleya. Upravo je Elvis bio razlog kasnije Lennonove karijere. Mladi Lennon oblačio bi se poput Presleyja i na sličan način se češljao. Kad su se Beatlesi proslavili, njihov menadžer Brian Epstein dogovorio je susret s Elvisom u Americi. Iako je sastanak bio dovoljno prijateljski, Lennon je pomislio da je Elvis bio nezainteresiran za razgovor s njima i da se nije osobno angažirao. To je dodatno razočaralo Lennona. 





3. Producent Beatlesa 

George Martin, producent Beatlesa, imao je ogroman utjecaj na pop zvuk ovog benda, ali nije bio rock'n'roll tip glazbenika kao što su bili sami Beatlesi. Martin, koji je tijekom duge i uspješne karijere stvarao sve vrste glazbe, u svoj je rad ušao kroz ljubav prema klasičnoj glazbi. Dok je bio dijete prvi instrument na kojem je svirao bio je klavir. 

4. Pisanje pjesama 


Dvojica frontmena Beatlesa postigla su neobičan dogovor u kojem će obojica dobiti zasluge za pisanje pjesama i stvaranje melodije, a koje je zapravo napisao samo jedan od njih. Na primjer, McCartney je bio glavni autor klasika benda pjesme Yesterday, dok s druge strane nije imao puno veze s pisanjem Balade o Johnu i Yoko. Bez obzira na to obje su ove pjesme pripisane obojici članova Beatlesa.


5. Bitlmanija 

Bitlmanija je pojava koja se vezuje za ovu skupinu, a nastala je u Velikoj Britaniji s početka 60-ih godina. Vrlo brzo se raširila i na američko tlo. Manifestirala se tako što su mase obožavateljki vrištale u trenutku kada bi se članovi ove skupine pojavili. Budući da je ova pojava vremenom rasla, članovi benda se više nisu mogli koncentrirati na svojim nastupima, pa su se povukli s turneja. Obožavatelji su nastavili da ih progone sve do potpunog raspada grupe. 



Primjedbe