Pet načina kako motivirati učenike

Često zaboravimo napraviti nove korake jer se držimo starog utrtog terena. On nam daje osjećaj sigurnosti, ali ne i napretka. Da bi napredak bio očitiji, potrebno je raditi na sebi i stvarati nove ciljeve ka kojima treba ići. U prosvjetnoj djelatnosti to se ne može učiniti bez važnih karika - đaka. Zbog toga je i đacima potrebna motivacija. 

1. Dopustite učenicima da budu ono što jesu 

Svi smo različiti. Upravo nas različitost čini jedinstvenima. Spajanjem različitosti stvaramo jedinstvenu sliku veličanstvenog postojanja. Nepotrebno je mijenjati čovjeka. Mladima možemo ukazivati na njihove propuste i nedostatke, ali svakako bez osude, dopuštajući im da uviđaju koliko vrijede, posjeduju darova i mogu napraviti iskorake u promjene čuvajući svoj identitet. Važno je znati usmjeriti ih na prave vrijednosti i dobra u životu. Najvažnije je od njih stvoriti čovjeka sposobnog za suočavanje s različitim životnim situacijama. 




2. Pohvalite njihov rad 

Pohvala je divan poticaj. U trenutku kada nekoga pohvaljujemo i sami bivamo sretni. Hvalite svoje učenike za malene korake koje prave. Što ih više budete hvalili i ukazivali kuda se trebaju kretati, sve više ćete uviđati kako pohvala biva djelotvoran poticaj. Pohvala oslobađa, daje osjećaj sigurnosti i potvrde, te biva odličan poticaj za napredak, posebice kod đaka kojima škola ide teže. 


3. Radite na povjerenju i samopouzdanju

Ako ste nekom đaku dali zadatak, onda mu pokažite da mu vjerujete. Osjećajem povjerenja dajemo prostora važnosti i signal da će spretno izvršiti/uraditi zadatak. Zadatak ne mora nužno biti vezan uz nastavnu građu, nego uz neke druge oblike odgovornosti. Samim tim radimo i na samopouzdanju naših učenika. Ohrabrivanje nikada ne smije dosaditi.




4. Učite jedni od drugih  

Možda ste prosvjetni djelatnici, ali budite poučljivi. Pokažite kako nešto ne znate, čak i onda kada znate, i dopustite svojim učenicima da vas nečemu nauče. Tako ćete u njima izazvati osjećaj sreće jer će se osjetiti korisnima. Naučite ih kako je važno dijeliti znanje, ali još važnije stjecati ga u zajedništvu. 

5. Potaknite učenike na kreativnost 

Mnogo je načina kako da potičete kreativnost kod svojih učenika. Kreativnost svakako ovisi o vrsti predmeta i načinu na koji predajete. Kreativnost je odličan put do samostalnosti. U kreativnosti nema pravila. Ona je osobna i kao takva donosi nam dio one osobe koja ju je kreirala kroz svoj rad. Nemojte suzbijati kreativnost podcjenjujući ju ili omalovažavajući. Svidjelo vam se nešto ili ne, ostanite objektivni. Možda će upravo taj kreativni iskorak biti veliki korak u životu malenoga čovjeka. 


Biti prosvjetni djelatnik veliki je blagoslov. Takav poziv donosi susrete i emocije koje ne mogu svi doživjeti ili osjetiti. Uživajte u njima jer su neponovljive. Budite ponosni na sebe. Odabrani ste biti podupiratelji. 

Primjedbe