Prednosti online nastave

Negativna iskustva stečena tijekom online nastave izrodila su negativna mišljenja i stavove o istoj. Tolikoj negativnosti uzrok je hitno online učenje koje je imalo za cilj pokriti obrazovni program što je više moguće. Snalaženje, istraživanje i potraga za najboljim načinim komunikacije doveli su nas do udaljavanja jednih od drugih, pri tome stvarajući dodatne količine nervoze i stresa. Uzburkana emocionalna stanja utjecala su na kvalitetu realizacije online nastave, ali i na dugotrajan ostanak negativnog mišljenja spram iste. 


Pogrešno postavljeni ciljevi

Navike stečene u tradicionalnom nastavnom obliku nisu bile od pomoći i bilo ih je nemoguće izvesti tijekom online nastave. Ako je naš cilj bio opravdati zahtjeve postavljene pred nas, nagomilati gradivo i zadovoljiti rubrike za ocjenjivanje, ne brinući pri time kako se osjećaju naši učenici, onda su naši ciljevi bili i više od pogrešno postavljenih. Online nastava traži drugačiji pristup, a koji će se skoro u većini slučajeva odnositi na otvoreniji emocionalni i psihološki pristup. Prema tome je potrebno osluškivati potrebe naših đaka i pokušati oživjeti snažniju empatiju u nama samima. 



Čarobni kružok misli 


Tri su čarobne riječi u ovom periodu bile ključ do uspjeha: pohvala, poticaj i zahvala. Ako svoje frustracije pomiješamo sa sebičnošću i k tomu još dodamo loše raspoloženje, ukorijenjeni smo u negativan kružok poražavajućih misli. Umjesto što se bavimo kanaliziranjem negativnih emocija, situaciju trebamo okrenuti u svoju korist. Svaki put kada pomislimo kako nešto moramo uraditi, budimo zahvalni što to uopće možemo raditi. Onda kada nas uhvati osjećaj obijesna nezadovoljstva, promislimo koliko ljudi u tom trenutku nije sretno i voljelo bi biti na boljem mjestu. Nije na odmet biti zahvalan i učenicima na njihovu postojanju jer s njima zajedno možemo učiti krećući se ka zajedničkom cilju. 


Zajedničko kretanje ka uspjehu

Od velikoga je značaja kada se prepustimo zajedničkom povjerenju i međusobnoj motivaciji. Ako niste dobar vođa, onda ne možete očekivati velike uspjehe  Često, htjeli mi to priznati ili ne, i sami bivamo pokazatelj načina kako ostvariti neki cilj. Online nastava idealan je način postavljanja drugačijih ciljeva, mnogo kreativnijih nego je to slučaj u tradicionalnom obliku. Istraživanja, diskusije, organiziranje zajedničkog gledanja, davanje zanimljivih zadataka, samo su neki od sadržaja koji mogu obogatiti vaš odgojni i obrazovni proces s učenicima. Zajedničko kretanje ka uspjehu ostvaruje se međusobnom potporom. Ne umišljate si da ste najbolji profesor na svijetu. Pitajte svoje učenike gdje griješite, ne bojte se njihovog odgovora, pokažite da ste samo čovjek i pokažite im kako se na pravilan način može prihvatiti kritika ili drugačije mišljenje. Tako zajedno primjenjujete kvalitetnu komunikaciju. 


 
Često zaboravimo da smo i mi nekad nekome bili učenici. Prisjetimo se toga. Podijelimo naša iskustva iz srednjoškolskih dana, pokažimo im da smo i mi nekada rasli i bili u dobu u kojem su oni sada i nasmijmo se nekim događajima koji su nam bili veliki, a sada sasvim normalni. Ponekad su jednostavne stvari veličanstvenije od onih markiranih knjiških informacija. Pokažite da ste samo čovjek i uživajte u zajedničkom rastu.   



Primjedbe