Četiri godišnja doba - Jesen

Možda nismo svi zaljubljenici u jesen, ali većina nas je zaljubljena u Četiri godišnja doba, violinski koncert vrsnog talijanskog virtuoza i skladatelja Antonija Vivalidija. Svoje nadahnuće skladatelj je našao u pejzažnim slikama talijanskog slikara Marca Riccija. Ovakvo traganje za nadahnućem nije se isticalo sve do pojave romantičke programnosti. Vivaldi nam time upućuje jednostavnu poruku - on je jedinstven, neponovljiv i drugačiji barokni skladatelj. 


Soneti u koncertima

Violinski ciklus Četiri godišnja doba građen je od četiri koncerta, a svaki koncert od po tri stavka. Svaki stavak prati sonet za koje se vjeruje da ih je pisao sam Vivaldi. Prvi je to primjer spoja svih umjetnosti u jedinstvenu cjelinu. Glazba i tekst se stapaju u zagrljaju slikarskog iskaza. Ovim činom Vivaldi pravi iskorak koji se veoma dopadao tadašnjoj francuskoj publici. Ništa drugačije nije ni danas. On biva nadahnuće za filmove, reklame, neke nove umjetničke iskorake u suvremeni svijet, slikarske poteze, život. Tako danas živi Vivaldijeva glazba, dok sami tkamo teksturu vlastitoga soneta. 


    Uživajmo zajedno u sonetu koji je pred nama i glazbi koja će nas odvesti na polja mašte i razigranosti srca i uma. Neka ova jesen bude posebna, a mi u njoj jedinstveni.

 




Allegro

Seljak slavi uz pjesmu i ples sigurno prikupljenu berbu

Bacchusova šolja teče slobodno, i mnogi nalaze svoje olakšanje u dubokom snu.



Adagio molto

Pjevanje i ples se utišavaju

dok osvježavajući povjetarci šire ugodan zrak,

pozivajući sve na bezbrižan san.



Allegro

Lovci se pojavljuju u zoru,

spremni za potjeru,

sa rogovima, psima i uzvicima.

Njihova žrtva bježi dok se oni daju u potjeru.

Prestravljena i ranjena, životinja nastavlja da se bori,

ali ubrzo umire.




Ljudske osjećaje teško je predvidjeti. - Antonio Vivaldi 





Primjedbe