U društvu s knjigom - preporuke za čitanje

Postoji mnogo načina kako odmoriti duši i obogatiti svoj um. Knjige, glazba, hobiji, samo su neka od umnih putovanja koja nas oplemene. Obično za knjigama tragamo prema svome ukusu, trenutnom osjećaju ili pod dojmom prethodno pročitane knjige. No, ponekad nije loše načiniti iskorak u neki drugi svijet i naći nešto drugačije i jednako tako zanimljivo. S ciljem obogaćenja čitalačkih potreba, Baglama preporučuje nekoliko naslova. 


1. Prigrli život knjiga je autorice Susan Spencer-Wndel. Inspirativna je to priča o ženi koja se bori s teškom bolesti, ali usprkos tome želi živjeti svaki dan u punini. Snagom volje osvaja ciljeve i svoju posljednju godinu života živi u radosti. Susan putuje, upoznaje biološke roditelje, uživa u trenucima sa svojom obitelji i prijateljima, doživljavajući nezaboravna iskustva. Svojom pričom, protkanom borbama i humorom, Susan nam savjetuje da živimo sretno. 

2. Feđa Štukan u svojoj autobigrafskoj knjizi Blank čitatelja vodi kroz uzbudljivu životnu priču. Velika je hrabrost ispričati teške trenutke, a Feđa ih navodi mnogo. S nekima se borimo i sami, a kroz neke ne bi željeli proći. Od mladenačkih dana Feđa nas vodi sve do današnjeg trenutka. On ispunjava svoj dječački san da leti. Blank je knjiga prepuna savjeta, dubine i otvorenosti. 

3. Na posebna te mjesta vodim je knjiga koja nas zarobljava u naizgled jednostavnu tinejdžersku priču. Iza prijateljstva i ljubavi krije se mnogo nutarnjih problema koji se događaju ne samo mladima, nego ljudima koje možda čak i susrećemo svakodnevno. Samoubojstvo i priča o istom danas je tema o kojoj se ne govori dovoljno, ali se dešava svakodnevno. Autorica knjige Jeniffer Niven ovom pričom pokušava osvijestiti ovu tematiku i staviti naglasak na vrijednost čovjekova života. 

4. Zaljubljena Peonija, čija je autorica Lisa See, priča je koja oduševljava povratkom u 17. stoljeće. Kultura, tradicija, poteškoće koje prolaze žene u patrijarhalnom društvu, nametnute norme i oduzimanje slobode, isprepletene su s ljubavlju prema obitelji i voljenoj osobi u fiktivni spoju sadašnjosti i života nakon smrti. Ljubitelji kineske umjetnosti, ali i oni koji bi željeli osjetiti dašak prošlog vremena ove zemlje, uživat će u ovoj osebujnoj priči i njezinoj emocionalnoj slojevitosti. 

5. Ponekad smo toliko stopljeni sa zonom komfora u kojoj srastamo s monotonom cirkulacijom postojanja. Stoga nam se čini kako nemamo snage, odvažnosti, hrabrosti, volje, a često i želje, napraviti nešto novo, drugačije i samo za nas. Potreban je jaka volja za drugačijim pokretom duše. Upravo nas na to potiče Corina Bomann u knjizi Vrt na mjesečini. Spoj umjetnosti, putovanja, istraživanja i ljubavi, čine sadržaj ove knjige uzbudljivim, a čitatelja budnim u potrazi za izgubljenim ''ja''. 

Postoji još mnogo naslova. Odaberite one koji će promijeniti vaš pogled na svijet. Ne zaboravite da ste s knjigama u najboljem društvu.  

Primjedbe