Neobične činjenice u glazbi

Iako o tome ne razmišljamo često, gledanje filmova, dokumentaraca, crtića, pa čak i reklama mnogo je zanimljivije kada je glazba prisutna. Mnogo puta smo se našli pod većim dojmom jer je glazba imala važnu ulogu u oživljavanju naših emocija. Ponekad nam se čini da je glazba spoj umjetnosti i znanosti, psihologije i terapije. Glazba nam mnogo puta progovara kroz svoje neobične činjenice, a evo i nekih.

1. Mnogi jezivi efekti u horror filmovima nastali su upotrebom glazbala koje se zove Waterphone ili oceanska harfa. Radi se o enharmonskom idiofonom glazbalu građenom od nehrđajućeg čelika. Njegov rezonator može sadržavati male količine vode. Baglama vam poručuje - uživajte u slušanju. 


 

2. Midomi.com je website koji pomaže pronalazak glazbe uz pomoć zviždanja i pjevušenja. Ako smo zaboravili naziv ili tekst pjesme, potrebno je pjevušiti ili zviždati 10-ak sekundi i website će pronaći pjesmu i njezina izvođača.  

3. Dvadeset posto djece uči svirati glazbu, dok sedamdeset posto odraslih kažu da su to htjeli. 

4. Učenje glazbe podrazumijeva učenje cijelog jednog jezika.


 
5. Glazba ima poseban utjecaj na mozak. Desna strana mozga odnosi se na kreativnost i umjetnost. Tu se pokreću mašta ili osjećaj za ritam kada čujemo svoju omiljenu pjesmu. U slučaju da dođe do oštećenja desne strane mozga, sposobnost interpretacije glazbe se smanjuje. 

6. Zvuk uzrokuje vibracije. Chladni ploče najbolji su način da svjedočimo umjetnost zvučnih valova u akciji. Ernst Florens Friedrich Chladni njemački je fizičaru i glazbenik te izumitelj ploča po kojem su dobile ime. Ploče titraju pri određenoj frekvenciji i tako stvaraju neobične geometrijske oblike.  



Nemojte prestati eksperimentirati s glazbom. Ona može stvoriti predivne emocionalne oblike. 

Primjedbe

  1. Vrlo zanimljivo i poučno. Dokaz kako bilo koji ton nije puko narušavanje tišine nego motiv za učenje i ostvarenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbilja je važno osluškivati. Mnogo zvukova zapravo su poruka glazbe. :)

      Izbriši

Objavi komentar