Kako se osloboditi ljutnje?

Ljutnja nije ugodan osjećaj. Možda ljutnju osjećamo intenzivno, ali često s njom dolaze i druge prikrivene emocije koje osciliraju. Ljutnja je bazična. Dugo ili kratko nas drži. Mislimo da se ljutnjom praznimo i olakšavamo si, ali često je na granici s agresivnim ponašanjem i osvetničkim činom. Misli koje nas prožimaju troše našu energiju, a da toga nismo svjesni. I tako dođemo do trenutka kada se suzdržavamo, a sve s ciljem da ne planemo do kraja i ne napravimo još više štete. I možda se jesmo suspregnuli u tom trenutku, ali ljutnja i dalje postoji i tinja u nama. Kako se posve osloboditi ljutnje? 


Oprostiti 

Prvi način je da promislimo o onome što se dogodilo ili onome što nas je razljutilo. Odvagnemo li shvatit ćemo da smo ipak sebi važni, da na neke stvari ne možemo utjecati i da je najbolje otpustiti kroz iskren oprost. Oprost neće promijeniti svijet oko nas, ali hoće onaj u nama. Pomireni sa sobom možemo lakše razumjeti određene stvari i nastojati osjećajem oprosta otpustiti tragove ljutnje. Razumsko opraštanje nije isto što oprost srcem. Oprost srcem oslobađa nas u punini. 



Napisati pismo 

Ako ne želimo dalje ulaziti u raspravu i inicirati potencijalni verbalni sukob, onda je dobro napisati pismo. U pismu možemo iznijeti sve naše misli, stavove, osjećaje, potrebe, strahove. I što na koncu s njim? Bacimo ga u koš za smeće. Tako smo bacili sve negativne riječi i emocije koje su iz nas izašle, bez da smo povrijedili ikoga. Olakšali smo si i možemo nastaviti dalje. 


Napisati dva oblika pisma 

Pisanje je uvijek najbolji način otpuštanja emocija. U ovoj tehnici gašenja ljutnje možemo napisati dva oblika pisma. U jednom pismu možemo iskazati sve negativne elemente koji nas muče, a u drugom pokušati napisati pretpostavke o osobi, situaciji ili događaju koji su nas naljutili. Pisma zadržavamo za sebe. Osjećaji ostaju između riječi i nas, a mi oslobođeni pisanjem možemo nastaviti koračati dalje. 


Pisanje oslobađa. Pisanje je odličan oblik komunikacije sa samim sobom u trenucima kada želimo čuti vlastiti odgovor nama.  


Primjedbe

  1. Poučno i pristupačno. Tema o kojoj bi se svakodnevno moglo misliti, a različita iskustva i pogledi drugih mogu oblikovati i dopuniti te misli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je potrebno biti glasniji kad su ove teme u pitanju. Tako bi bilo manje mučnih stvari koje dolaze iz negativnih emocija.

      Izbriši

Objavi komentar