Kako darivati vrijeme sebi?

Pregršt je stvari koje nam ukradu vrijeme. Svaki dan nam netko ili nešto uzme dio vremena kojeg smo htjeli darovati sebi. Ako ne nađemo dovoljno vremena za sebe, onda bivamo umorni, napeti i manje opušteni. Budući da imamo pravo na trenutke koje provodimo sami sa sobom, sasvim je ok reći drugima ne. Ne moramo pristajati na sve što nam se nudi samo da bi netko bio sretan. Ako netko želi da budemo sretni i mi, ostavit će nam mogućnost u nama darovanom vremenu. Kako možemo darivati vrijeme samome sebi?


Počnite dan pozitivnim mislima

Razmišljamo li u startu o onome što bi nam se moglo dogoditi, i k tomu još postavljamo pitanje što ako se nešto desi, teško da ćemo uz toliku količinu stresa moći pravilno funkcionirati.  Ponavljanje negativnih riječi i zamišljanje mogućeg ishoda kroz stvaranje vlastitih scenarija stvara stresno stanje. Možda ga u datom trenutku nismo svjesni, ali svakako će posljedice doći kasnije. Pozitivne misli postižu se uz pomoć lijepih riječi. Iako nam se čini teško, ipak na prvom mjestu trebamo voljeti sebe i dati si priliku da se osjećamo dobro u svojoj koži. Potrebno je truditi se usmjeriti sebe i početi djelovati od sebe. 

Isključiti se iz realnosti na trenutak 

Okupirani različitim informacijama, u susretu s mnogim ljudima i bombardirani negativnim vijestima, padamo u stanja koja su neprirodna za naš um i tijelo. Bilo bi dobro znati kako se isključiti barem nekoliko minuta na dan. Ne trebaju vam savjeti velikih stručnjaka. Isključiti se možete tako što ćete odvojiti barem 10 minuta unutar kojih ćete u miru i tiši posmatrati lijepe prizore, fotografiju, slušati omiljenu pjesmu ili uraditi ono što vas istinski čini sretnom osobom. Ako nemate prizor pred sobom u ovom trenutku, Baglama vam nudi pomoć u fotografiji ispod. Ako vam je volja ispričajte priču i podijelite ju s nama. :) 



Filtrirajte vijesti 

Filtriranje vijesti ne znači da trebate prestati pratiti vijesti i slušati što se oko nas dešava. No, ako stalno slušamo loše vijesti, to može ostaviti posljedice na naše psihičko, a potom i fizičko zdravlje. Iz svake vijesti možemo uzeti ono najbolje za nas. Prije nego donesmo sud, možda je bolje odvagnuti. Slušanje vijesti ne treba odmah uzimati k srcu. Ionako je istinitost relevantna. 

 

Postavite jasne i manje zahtjevne ciljeve

Jasni i manje zahtjevni ciljevi daju nam bolje i brže rezultate, a sukladno tome i pregršt pozitivnih emocija. Nakon što ostvarimo određeni cilj, osjećaj sreće i uspjeha traju dulje i bivaju česti. Takvi osjećaji su dobra motivacija i oslonac unutar pozitivnih trenutaka. Ciljevi se ne moraju nužno odnositi na posao. Oni nam mogu biti nadahnuće u okviru hobija ili neke druge radne aktivnosti. Svakako je cilj biti sretan, ispunjen i dobro raspoložen. 




Slušajte dobru glazbu

Dobra glazba je uvijek dobar put do emocija. Njezina kvaliteta utječe i na naše raspoloženje. Plešite, pjevajte i trudite se biti okruženi ljudima koji neće crpiti vašu energiju, nego će vaša energija cirkulirati s njihovom. Tako ćete stvarati glazbeni energetski vrtlog vašeg prijateljstva. Stvarajte vlastitu glazbu. Ne morate biti slavni, ali i vaša glazba može biti poticaj predivnih emocija. 

Usmjeren život na radost je ispunjen život. 

Primjedbe