5 čudnih pravila u školama

Svaka škola ima pravila ponašanja, odijevanja i izražavanja. Kako bi se postigao potpun cilj odgojno-obrazovnog programa, škole također imaju i određene zabrane koje pomažu pravilnom razvoju pojedinca ili zajednice. Međutim, neke škole u svijetu imaju zbilja neobična pravila ponašanja. 

1. Vožnja biciklom i sport 

Vožnja biciklom se smatra poželjnom za razvoj društvenog života te povećanje i razvoj tjelesne aktivnosti. Neke američke škole vožnju biciklom proglasile su ilegalnom te iskazale neslaganje sa slobodom koju pruža ne motorizirano vozilo. 
Graničar, sport koji je često obilježavao djetinjstvo, biva zabranjen na satima tjelesnog odgoja. Smatra se kako je ovaj sport agresivan te je zbog toga bio razlog čestih ozljeda i tučnjave. 



2. Način odijevanja i modni detalji

Pravila odijevanja u školama su svugdje gotovo ista. Bez dekoltea, minica, uskih i neukusnih kombinacija. U jednoj kanadskoj školi zabranjeno je nošenje uskih trenirki, osim u slučaju da majica prekriva stražnjicu.  
Gumene narukvice raznih boja, nanizane jedna preko druge, zabranjene su u školama diljem Amerike. Takav detalj skreće pozornost na sebe i time ometa realizaciju nastavnog procesa u kojem bi u središtu pozornosti trebao stajati fokus na nastavu. 

3. U školi bez najboljeg prijatelja 

San svakog djeteta je da ima i najboljeg prijatelja. Najbolji prijatelji imaju vrijednost kroz cijeli život. U britanskim školama učenici ne bi smjeli stjecati najbolje prijatelje. Time se navodno čuvaju osjećaji u slušaju da dođe do svađe i poboljšavaju socijalni odnosi ako se u društvenom krugu ima više kolega prema kojima se ponašaju jednako.




4. Odlazak u toalet 

Kako bi spriječili izbjegavanje nastave, jedna čikaška srednja škola ograničila je konstantno odlaženje u toalet. Uprava škole smatra da je sasvim dovoljno u toalet otići tri puta te je to pravo i dato učenicima te škole. 

5. Klečanje na zamrznutom grašku

Starije generacije se sigurno sjećaju kako je u našim školama bilo aktualno klečanje na kukuruzu i udaranje šibom. Ova dva pravila više nisu aktivna i dobro je da je tako. No, u Kini je još uvijek aktualno klečanje na zamrznutom grašku. Jednako je i sa zemljama širom Azije. 


Možda nam škola zadaje brige, ali smo sretni što nemam bizarne zabrane. 

Primjedbe