U Novu godinu s djelima obitelji Strauss

Kako ćete provesti Novu godinu? Oporavljajući se od novogodišnje noći? Hoćete li biti dovoljno hrabri i slobodni napraviti nešto novo i drugačije za vas?  Period koji je pred nama zasigurno smo ispunili odlukama. Neka jedna od odluka bude i više slušanja klasične glazbe i pronalaženja nadahnuća u čudesnim melodijama ranijih epoha. Pred vama se nalazi nekoliko značajnih djela koja vam mogu podići raspoloženje, učiniti vas sretnima, pružiti nadu, dati optimizam.


1. Champagne Polka 

Možda ne pijete alkohol i ne plešete polku, ali zasigurno možete uživati u kratkom komadu Johanna Straussa II. Ovu veselu skladbu Strauss je napisao u formi male glazbene šale. Time je želio asocirati i dočarati zvuk otvaranja šampanjca. Strauss je Champagne Polku posvetio Karlu Ludwigu von Brucku, austrijskom ministru financija. Sama polka upućuje na refren popularne kavanske pjesme mađarskog skladatelja Jánosa Fusza, pod imenom Mir is' alles ans.




2. Pizzicato polka 

Još jedno djelo iz opusa Johanna Straussa II može podići raspoloženje. U pitanju je Pizzicato Polka. Napisana je 1892. godine za koncerte pod vodstvom Eduarda Straussa u Hamburgu. Strauss je kasnije ubacio djelo kao baletni broj između drugog i trećeg čina svoje operete Fürstin Ninetta. Djelo je nazvano Pizzicato Polka jer žičani instrumenti izvode melodiju uz pomoć pizzicato tehnike kroz cijelu skladbu. Svake godine se u Beču okupe neki od najboljih glazbenika kako bi nastupili na novogodišnjem koncertu i izveli ovu ljupku polku, koja je odsvirana na prvom ovakvom koncertu održanom 1936. godine.



3. Na lijepom plavom Dunavu 

Na lijepom plavom Dunavu op. 314. naziv je jednog od najpopularnijih valcera Johanna Straussa mlađeg. Skladan je 1866. godine. a premijerno  izveden 15. veljače 1867. godine. Njegova premijerna izvedba smatrana je blagim uspjehom. Nakon što je napisana originalna glazba, pjesnik Horskog udruženja, Joseph Weyl dodao je riječi. Strauss je kasnije dodao još muzike, a Weyl je morao promijeniti neke od riječi u svom tekstu. Strauss je malo kasnije prilagodio ovaj valcer u čisto orkestralnu verziju, koja je daleko izvođenija i popularnija danas. Često se svira kao bis na novogodišnjem koncertu u Beču. 




4. Die Fledermasu Ouvertire 

Die Fledermaus doslovno znači šišmiš. Radi se o opereti s brilijantnom uvertirom. Opereta je praizvedena 5. travnja 1874. u Theater an der Wien u Beču i od tada je dio redovnog repertoara. Ovaj živahni bečki dragulj izveden je na prvom novogodišnjem koncertu u Beču. Možda iz prvih taktova možemo zaključiti zašto je ostao popularan sve do danas. Zbilja ne postoji osoba koja bi mogla biti glazbeno imuna na ovo djelo, čak i u njegovoj savršenoj samostalnosti.



5. Radetzky March - Johann Strauss I.

Bilo bi grešno ne spomenuti ''oca valcera'', ali kroz jedno drugo djelo - Radetzky March. Ovo djelo  skladao je Johann Strauss stariji i posvećeno je feldmaršalu Josephu Radetzkyju von Radetzu. Prvi put je skladba izvedena 31. kolovoza 1848. u Beču a ubrzo je postala popularna među vojnicima koji su marširali. Uočeno je kako skladba odiše više slavljeničkim, nego borilačkim karakterom. Strauss je dobio zadatak da napiše djelo u spomen na Radetzkyjevu pobjedu u bitci kod Custoze. Ova vesela koračnica  ne može vas ne oraspoložiti. Njezina živa izvedba obično je popraćena pljeskanjem, koja se koristi kao bis na koncertima bečke lagane glazbe, ali je i neizostavan dio novogodišnjeg repertoara. Pokušajte se suzdržati od pljeskanja za vrijeme slušanja ove vesele melodije. O, hoćete li moći?



Glazba je čudesna, posebna i jedinstvena. Neka ona bude izvor nadahnuća, ljepote postojanja i emocionalne fluidnosti u darovanim trenucima. 

Primjedbe