Sveta Cecilija - zaštitnica glazbenika

''Tko pjeva, dvostruko moli'' riječi su svetog Augustina. I zbilja je velika istina u njima. Glazba je toliko veličanstvena da najbolje može opisati sjedinjenje koje se, tako skrovito, a veliko, krije u simbiozi između molitelja i Boga. Mnogo je primjera koji nam pokazuju koliko blagoslova dolazi kroz glazbu, ali i onih čiji životi bivaju blagoslov. Ako ih promatramo u tišini, nailazimo na poticajne poruke koje nas pozivaju na djelovanje. Jednu takvu poruku možemo naći u životu svete Cecilije. 

Djelotvorna ljubav 

Vjeruje se da je sveta Cecilija rođena s početka 3. stoljeća u Rimu. Potjecala je iz patricijske poganske obitelji. Upoznavši Krista, postaje gorljiva vjernica. O čistoj ljubavi svjedoče i primjeri iz njezina života. Rasla je u imućnoj obitelji, ali bogatstva nije zadržavala za sebe. Ljubav prema Bogu iskazivala je suosjećanjem s tuđim patnjama i brigom za malene i siromašne. Budući da je živjela u doba progona kršćana, tajno je dolazila na bogoslužja koje je tada u katakombama predovdio papa Urban II. 



Put k svetosti 

Odgajana u duhu kršćanstva sveta Cecilija duboko u sebi osjeća kako želi sačuvati djevičanstvo kao zavjet Bogu. Protiv njezine volje udali su je za Valerijana, mladića koji je dolazio iz poganske obitelji. Na dan vjenčanja svome mužu je priznala da je kršćanka te kakav poseban zavjet ima prema Bogu. Zamolila je Valerijana da joj dozvoli živjeti u djevičanstvu, a on je, oduševljen odlučnošću i pobožnošću svoje žene, pristao te se i sam obratio na kršćanstvo. 

Mučenička smrt

Sveta Cecilija umrla je mučeničkom smrću. Vrijeme u kojem je živjela bilo je teško za kršćane. Uhvaćena je i dovedena pred sud. Bila je zatvorena u kupaonici vlastite kuće, s namjerom da ju uguše, ali je ostala neozlijeđena. Nakon toga svetoj Ceciliji ponovno sude odrubljivanjem glave, ali krvnik ne uspijeva u tom činu niti nakon trećeg zamaha. Zakon nije dozvoljavao više od tri zamaha. Na životu je ostala još tri dana. Za to vrijeme svoju kuću i sva svoja dobra uspjela je darivati Crkvi i siromasima. Umrla je od posljedica ranjavanja oko 230. godine.





Nadahnuće ovozemnosti 

Snažna vjera u Boga, odvažno i čvrsto svjedočenje, utjecali su na kršćane tadašnjeg vremena. Vjeruje se kako se nakon smrti svete Cecilije obratilo oko 400 ljudi. Lik ove svetice bio je stoljećima nadahnuće mnogih slikara, kipara i glazbenika. Od 15. stoljeća počinje se častiti kao zaštitnica glazbenika. U spisu Muke svete Cecilije opisuju se njezini posljednji trenuci: ''Uz zvuke orgulja pjevaše u srcu Gospodinu.'' U njezinu čast Henry Purcell skladao je ''Odu Danu svete Cecilije'', a Benjamin Britten ''Himan sv. Ceciliji''. 







Primjedbe

  1. Hvala za lijepu priču, Baglamice. Neka blagoslov ove svetice prati sve umjetnike u njihovu stvaralaštvu, naročito one koji svoja nadahnuća ispisuju notama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskrena zahvala za lijepe riječi i praćenje rada Baglamice. :)

      Izbriši

Objavi komentar