Pet načina kako nastavni sat učiniti dobrim

Nove odredbe učinile su da se dogode i nove promjene u okviru nastavnog procesa. Samim tim promijenjene su i mogućnosti djelovanja. Većina nastavnika naviknuta je i tempirana na 45 minuta. Promjene koje su se dogodile odnose se na trajanje sata i osmišljavanje kako u zadatom vremenu, kojeg je svakako malo, dati najbolje. Neke škole rade kombinirano, u nekima je sat skraćen na 30, a u nekim na čak 20 minuta. Tako nastavnik treba postati mađioničar koji u relativno kratkom vremenu mora ispuniti sve zahtjeve koji se pred njega postavljaju. A zahtjeva je mnogo. No, ako budemo razmišljali negativno, onda će nas pobijediti loše misli i neraspoloženje koji će nam nagrizati nutrinu i onesposobiti nas za kvalitetno djelovanje. Što dakle učiniti? 

1. Napravite promjene 

Istraživanje je put do uspjeha. Sve dok tapkamo u mjestu ili se vrtimo u krug teško da ćemo uspjeti nešto postići. Osluškujući razred kako diše možemo napraviti čuda. Dovoljno je pustiti se kreativnosti te u ovisnosti o duljini sata napraviti neke promjene koje će pojačati dobre emocije kod đaka. 

2. Tražite kritički stav od svojih učenika 

Kada netko uvidi da vam je stalo do njegova mišljenja ostvaruje se lakša komunikacija. Tražiti mišljenje znači da nam je stalo i da hoćemo čuti nešto drugačije i novo. Kritički stav ne teži ka točnosti. Dopustite da bude osoban, a potom osobni doživljaj povežite s materijom koju obrađujete. Tako će vaši učenici osjećati kako su korisni i pomažu vam pri realizaciji nastavne materije. 



3. Koristite Google učionicu ili druge alate

Vjerujemo da u današnje vrijeme koristimo dodatne alate koji imaju za cilj olakšati nam rad. Pronađite alat koji odgovara vašem predmetu, postavite određeni sadržaj i nastavite komunicirati zajedno rastući u otkrivanju novih saznanja. Mnogo je lakše kada se uči kroz neformalne susrete. Rezultate koje budete ostvarivali bit će iznenađujući. 



4. Prilagodite kriterije 

Ono što se nauči tijekom sata ili za vrijeme određenog perioda u školskoj godini se i zaboravi. Sjetite se koliko ste podataka i sami zaboravili. Stanje izazvano pandemijom ostavilo je posljedice. Negdje su vidne, a negdje će doći do izražaja tek kasnije. Isto je s različitim školskim uzrastima, ali i prosvjetnim djelatnicima koji se moraju prilagođavati novim zahtjevima. Stres koji se prolazi prilično je intenzivan. On se također može odraziti na nemogućnost učenja i svladavanje gradiva. Zbog toga je potrebno razmisliti o sadržajima koji su prioritetni i prilagoditi kriterije tijekom provjera znanja. Tako ćete olakšati i sebi i đacima. 


5. Vratite se u razdoblje kada ste i sami bili đak 

Empatija je savršena vodilja. Budete li razumjeli faze kroz koje đak prolazi, mnogo lakše ćete se i sami nositi s određenim situacijama. Ne mora svaki sat biti savršen kako ste zamislili. Ponekad je vrijeme provedeno u razgovoru vrjednije od onoga što ste naumili raditi. Pokažite da razumijete jer ste i samu odrastali. Tako ćete ostvariti međusobno poštovanje. 

Svako razdoblje života je teško, ali je važno naći suputnike koji će s vama zajedno koračati prema zajedničkom rastu. 



Primjedbe