Neobična glazbala

Obično kada sjedimo u društvu i razgovaramo o glazbalima možemo zamijetiti kako najveća popularnost pripada gitari, klaviru i violini. U svijetu postoji tisuće raznovrsnih glazbala koja privlače svojim izgledom i zvukom. Glazbala su kroz povijest igrala važnu ulogu u životu čovjeka. Danas predstavljaju drugačiju svrhu. Moderan način života i pojava električne energije također su utjecali na razvoj glazbala. Bez obzira na to u svijetu i dalje postoje one kulture koje drže do očuvanja neobičnih primjeraka. 


Ofikleida

Ofikleida je limeno puhačko glazbalo čije ime na grčkome znači serpent s klapnama. Oblikom je nalik na fagot. Najčešće ima 11 poklopaca i kotlasti ili čunjasti usnik. Iako ime glazbala korijenski vuče iz grčke riječi, ofikleida je nastala u 19. stoljeću. Budući da je građena u različitim veličinama, ofikleida se nazivala još alt, bas, kontraalt i kontrabas. Inače se radi o basovskom glazbalu s tri oktave. U nekim se sastavima održala do 20. stoljeća. 



Didgeridoo

Vjeruje se da australski domoroci Aboridžini imaju najstariju glazbu na svijetu. Aboridžini vjeruju da većinu pjesama dobiju od duhova u snovima. Didgeridoo je najvjerojatnije i najstarije glazbalo na svijetu. Izumila ga je priroda. Nastalo je tako što su šupljinu eukaliptusova debla izdubili termiti. Dugačak je od jednog do dva metra. Stvara duboke tonove. Ton se dobiva tehnikom kružnog disanja. U ovoj tehnici svirač istovremeno udiše na nos, a izdiše na usta i tako stvara dugačke tonove. Pokreti jezika, usana i mumljanje, uz stvaranje ritma, način su obogaćenja prigušenog zvuka ovog glazbala.



Sarinda 

Indijska glazbala veoma su zanimljiva i raznovrsna. Među njima se nalazi i sarinda koja spada u žičana gudačka glazbala. Ovo tradicionalno glazbalo se svira uz pomoć gudala. Njen oblik je dosta zdepast i izdubljen, te može biti ukrašen vrlo složenim uzorcima. Izdubljenost glazbala s obje strane omogućava lakši prijelaz gudala. Obično ima sedam ili više žica, a neki primjerci posjeduju i nekoliko rezonantnih žica. Donji dio drvenog korpusa pokriven je životinjskom kožom. Svira se tako što svirač sjedi u okomitom položaju. 




Crwth

Crwth je vrlo neobično glazbalo koje potječe od lire nastalo na zapadu Britanskog otočja. Pojavljuje se u I. stoljeću prije Krista. U Walesu se ovaj instrument zadržao sve do početka 19. stoljeća. Bitnu ulogu je igrao u velškoj glazbi, ali se povezuje i s keltskom europskom kulturom. Njegov korpus vrlo je jednostavan, a na sebi ima šest žica. Od oko 1300. godine glazbalo je dobilo hvataljku, pa se na njemu gudi.




Neobična glazbala možemo naći svugdje oko nas. Ona donose duh kulture koja nam nije bliska i tako nas upoznaju s prošlim vremenom. Ona koja pripadaju našoj kulturi u nama bude ponos i radost jer su dio naše baštine. Nemojte prestati tragati za neobičnostima svijeta. U njima se kriju posebne i vrijedne emocije. 

Primjedbe